Partizanov „neuspeh“ u Evroligi

Fenomen Partizanovih nastupa u Evroligi postao je uzvišena pojava mađu košarkaškim zaljubljenicima, kao neka svečanost na kojoj su crno-beli specijalni gosti. Posebna su pojava nastupi u Pioniru i Areni, pred hiljadama grlatih i strastvenih navijača, spremnih da uteraju strah u kosti svakom došljaku. Godinu za godinom, evroligaški kult se razvijao među Partizanovim poštovaocima i prerastao u nešto veliko, a sada bogami i opasno.

Tokom proteklih godina jasno je stavljeno do znanja Evropi da se košarka još igra u Srbiji. No, staza koju je Dule Vujošević kvalitetno utabao, sada treba da se produži. Kako? Teško je pitanje. No, polazeći od pojmova primarni i sekundarni cilj, moguće je razjasniti neke stvari.

Budućnost iznad privremenih rešenja, politika je koja odvaja razvoj mladih igrača od došljaka, koji za veće/manje pare provode vreme u klubu, a potom odlaze, obezvrednivši uloženi novac. Ulaganje u mladog igrača, pak, ne donosi trenutne rezultate, ali stvara dobru osnovu za budućnost. Tako se utabava staza.

Isto je i sa stručnjacima. Da li bi dovođenje Phila Jacksona značilo sigurno osvajanje titule? Ne bih rekao. Ne samo u sportu, ni u jednoj drugoj oblasti jedna akcija ne može da garantuje sigurnu dugoročnu reakciju. Shodno tome, smatram da je pojava Vlade Jovanovića na trenerskom nebu Evrope veoma dobar način za produžavanje starih, ali i stvaranje novih staza.

 Šta je Partizan mt:s dobio ove godine?

Za neko veće sumiranje rezultata je isuviše rano, ali je moguće napraviti prvi presek. Zvanično, najbolji mladi igrač Evrope više nije Ricky Rubio (za neke neshvatljiva pojava), već se tom titulom sada diči Jan Vesely (neko iznenađen?). Ono čime sam zaista iznenađen jeste pojava Vlade Lučića, ne mladog i talentovanog, kako se karakteriše većina klinaca, već odgovornog, borbenog i sigurnog igrača. Na polju trofeja, odbranjen je Kup Radivoja Koraća, a usudiću se da prognoziram da nije jednini. Sada, dakle, valja pristupiti materijalizaciji svega do sada postignutog u NLB ligi, kao u domaćem šampionatu. Na kraju, ostaje da vidimo šta će učiniti na final foru NLB lige 2011.

Osvrnuo bih se za kraj na utabavanje staza o kome sam pričao. Smatram da je to najjači adut Partizana u godinama koje dolaze, naročito jer je bio i do sada. Takođe, najoblji je način za borbu protiv košarkaške globalizacije. A da li se i zašto treba boriti protiv nje, drugom prilikom.

Pise: Boris Milosevic 

Oznake:, , , ,

About Boris Milosevic

borismilosevic.com You can follow @borismilosevic, connect on linkedin, or friend on facebook.

Komentariši

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s