Pick and pop

Pick and pop je hibridna vrsta ofanzivne košarkaške akcije, nastala iz pick and rolla. Za razliku od pick and rolla, centar (tačnije bloker) ne kreće direktno na koš kada bek prođe pored njega. On se izvlači u stranu, ponekad i korak-dva unazad. Osnovna je ideja da se takvom kretnjom omogući otvoren šut. Jasno je da ova akcija ima smisla samo kada se izvodi sa kvalitetnim visokim šuterom.

Dirk Nowitzki

Jedan od najboljih u ovoj akciji

Prednosti pick and popa:

 • Otvoren šut sa distance
 • Širenje odbrane
 • Dodatna širina u napadu
 • Distirbucija lopte (ovo je naročito bitno kada protivnik igra jak presing u odbrani)
 • „Zbunjivanje“ centara

Kako se pick and pop izvodi?  Visoki igrač (centar), kao i kod pick and rolla, postavlja blok. Za neke trenere je važno čak i to kako su postavljene noge u bloku. To znači da bi ona noga u koju stranu igrač želi kasnije da krene, trebala da bude opuštenija od druge. Ovo je, verovatno, zato što nakon pasa koji primi od strane beka, bloker nema mnogo vremena da se namešta za šut, pa bi isuviše ukrućen korak mogao da ga izbaci iz ravnoteže (nakon neprirodnog koraka jako je teško balansirati u šutu). Ovo može biti važno, ali pod uslovom da se izvodi neprimetno, tj. protivnik ne sme iz postavljenog bloka da pročita nameru igrača. Sledeća i najvažnija stvar je kretnja. Kao što sam već napomenuo, mora biti prirodna, sa lakim korakom. Igrač ima tri mogućnosti:

 • Klasično kretanje u širinu, na otvoren šut sa distance. Najčešće korišćeno
 • Korak u nazad, kako bi si dodatno osigurao prostor za šut. Ovo se koristi ako se pick and pop igra unutar linije 6.75
 • Korak napred, pa zaustavljanje. Taktički najbolja varijanta jer liči na pick and roll, pa često ume da zbuni odbranu

Šta bek treba da radi? Još jedna bitna razlika u odnosu na pick and roll jesu zadaci igrača sa loptom. Njemu sada nije od presudnog značaja kretanje, već pas. Naime, kada se upošljava kurpulentni centar koji se dokopao reketa, bitno je bilo kako doturiti loptu do njega (ovim ne mislim na pas u noge, već da je moguće poslati i nešto tvrđu loptu). Ako se traži šut, pak, lopta mora biti poslata ne samo pravo u ruke, već i sa adekvatnim spinom i adekvatnom jačinom. Opet napominjem: prirodnost šuta! Evo i vizuelnog prikaza: Odbrana od pick and popa Složenija je od odbrane pick and rolla, pogotovo deo za koji je zadužen centar. Zato ću to obraditi u posebnom članku, uskoro!

Oznake: , ,

About Boris Milosevic

borismilosevic.com You can follow @borismilosevic, connect on linkedin, or friend on facebook.

One response to “Pick and pop”

 1. miodrag says :

  cenim da je mnogo bolje otvraranje centra licem iz popa nego ledjima..

Komentariši

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: