Pick and slip

Još jedna hibridna košarkaška akcija. Teško je reći da li je nastala iz pick and rolla ili pick and popa, ali je neminovnost da je produkt prilagođavanja odbranama.

Pick and slip se izvodi tako što centar kreće da postavi blok, stane u pravilan stav i čeka playmakera da prođe pored njega. Odbrana tada reaguje po zamisli trenera, a na načine koje sam ranije opisao.  Međutim, kada bloker proceni kretnju odbrambenih igrača, on ne čeka da igrač sa loptom prođe pored njega, već odmah sklizne ka košu (napravi slip). To praktično izgleda ovako:

Na ovom snimku vidimo brzu akciju LA Lakersa, gde Gasol postavlja blok, a Miami rešava da to brani iskakanjem. Gasol to čita i ne čeka Kobea, već klizi ka košu. Osnovno pravilo iskakanja je da se mora završiti, tj. centar koji je iskočio ne sme odustati i krenuti nazad na pola puta (jer se neće vratiti na vreme). Kobe sada ne može da uputi pas direktno Gasolu, ali zato koristi trougao koji su njih dvojica napravili sa Bynumom i pas stiže za efektnu završnicu.

Ovo je jedna od akcija po kojima se američka košarkaška škola razlikuje od evropske (tu ne mislim na pravila niti na fizičku razliku među igračima, već na nešto što se konkretno uči u školi). U Evropi se, naime, mnogo manje sreću ovakvi lažnjaci. Veoma dobar primer za to je Aleks Marić i njegov nastup u Partizanu prethodne sezone (njegova igra je američka, sa finesama koje je Dule Vujošević dodao). Kretnje su mu bile jako teške za branjenje, čak i iskusnijim centrima. Dokaz za to je nastup na Final Fouru Evrolige protiv Olympiakosa, gde čak ni (po tvrdnji jednog mog prijatelja) najkompletniji centar Evrope Ioannis Bourousis nije uspevao da izađe na kraj baš sa pick and slip akcijom.

Šta je bitno istaći?

Od pick and rolla se razlikuje jer, kao što sam već rekao, centar ne čeka beka, već samo vara odbranu i kreće odmah ka košu. Nastavak akcije međutim više liči na pick and pop, jer igrači mogu imati potpuno drugačiji pravac kretanja (kod pick and rolla se kreću paralelno). Tu do izražaja dolazi kvalitet pasa i od njega zavisi uspešnost akcije.

Oznake:, , ,

About Boris Milosevic

borismilosevic.com You can follow @borismilosevic, connect on linkedin, or friend on facebook.

2 responses to “Pick and slip”

  1. Dusan says :

    Po srpski, ovo se zove propadanje. 🙂

  2. borisepo says :

    Tacno, cak i u kontekstu akcije sa videa ima vise smisla.

Komentariši

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s