Šta je zadatak playmakera (organizatora igre)?

Igrač na poziciji jedan, takozvani playmaker (u bukvalnom prevodu bi bilo kreator igre), jeste najvažniji igrač u timu. Kako? Nedostatak brzih ili visokih igrača, te dobrih šutera ili skakača, se može nadoknaditi. Ali ako tim nema dobrog igrača na toj poziciji, džaba svi ostali (ovo treba shvatiti relativno). Objasniću zašto.

Pablo Prigioni

Playmaker ima osnovni zadatak da organizuje akcije (kako ofanzivne, tako i defanzivne). On prenosi loptu i odlučuje koja će se akcija igrati. Pored toga raspoređuje saigrače, govori im na koju stranu da idu, koga da pokriju ili da otvore, itd. Jednom rečju, zadatak mu je da razmišlja.

Neophodan visok IQ doneo je izreku koja kaže: fudbal se igra nogom, rukomet rukom, a košarka glavom. Tačno?

Sve što radi, radi po nalogu (čitaj: u dogovoru) stručnog štaba. Neke teorije zato kažu kako je playmaker produžena ruka trenera. Ako se govori u pozitivnom kontekstu, slažem se.

.

.

Ključni element neophodan za dobrog organizatora igre je pas, odnosno dodavanje. Kako mu je osnovni zadatak razgravanje drugih i kreiranje dobrih pozicija za šut (asistencije), osećaj u rukama je od krucijalne važnosti. No, da bi se napravila asistencija potreban je i dobar pregled igre, poznavanje kako saigrača, tako i protivnika, tajming i još dosta toga. Ovo je samo osnova.

Ako igrač ima osećaj za loptu obično ima i dobar šut. Što se tog aspekta tiče, slažem se sa mišljenjem da playmaker ne treba da uzima veliki broj šuteva i da bude prvi strelac tima. Od njega se pre svega očekuje, opet ponavljam, razigravanje drugih.

Psihološke karakteristike

Sa psihološke strane neophodna je hladna glava. Šta to znači? Neko ko je previše temperamentan, ko često ulazi u verbalne duele sa protivnicima i sudijama, ne može biti dobar vođa. Naravno, imam i takvih primera, ali na globalnom planu playmakeri su obično ti koji smiruju ostale. Zamislite Dennisa Rodmana kako vodi tim! Ne ide baš?

Naročito je potrbno biti miran u ključnim momentima. Bilo da uzima poslednji šut ili prosleđuje drugom da šutne, sve oči su uprte u njega. Čak i protivnika, koji upravo u ključnoj odbrani najveći pritisak vrše na onoga ko prenosi loptu.

Dobri primeri onoga što playmaker treba da bude se Steve Nash, Jason Kidd ili John Stockton u NBA ligi, te Theodoros Papaloukas, Aleksandar Đorđević, Sarunas Jasikevicius od Evropljana. Najbolji primer (od trenutno aktivnih igrača) jeste Pablo Prigioni. On poseduje sve karakteristike koje sam naveo, ništa više. Naravno, ima solidan šut ali ne šutira previše, brz je ali prodore do samog koša ne koristi mnogo. Ko ga je gledao nekoliko puta, razumeće. Ko nije, neka to učini!

Oznake:, , ,

About Boris Milosevic

borismilosevic.com You can follow @borismilosevic, connect on linkedin, or friend on facebook.

Trackbacks / Pingbacks

  1. Igrač na poziciji dva: Bek šuter | Basket Blog - 15 oktobra, 2011

Komentariši

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s