Završena prva faza EuroBasketa, sledi druga

Juče je završena prva faza Evropskog košarkaškog prvenstva u Litvaniji. Druga faza startuje 7. septembra. Reprezentacija Srbije, nakon nesrećnog poraza od Francuske, završila je na drugom mestu. Od prethodne četiri, formirane su dve nove grupe, E i F. Naša reprezentacija će nastupati u grupi E.

Prva faza generalno nije bila teška, niti može da oslika pravo stanje stvari. Citiraću Dušana Ivkovića: Takmičenje počinje utakmicom protiv Nemačke. Ispostavilo se da je taj meč bio i lakši od prethodnih, a ono što se očekuje u nastavku je viđeno u narednom, protiv Francuske.

Posmatrajući igru naše reprezentacije, te je poredeći sa drugima, može se izdvojiti jedan jako bitan detalj: imamo najhomogeniji sastav. Bez ekstremno istaknutih pojedinaca, prilično težak tim za skautirati. Igrači na svim pozicijama imaju podjednak učinak, dobro funkcioniše unutrašnja i spoljna linija. Da se vodi naprednija statistika, kao u NBA, verovatno bi se videlo da imamo i najviše pasova po napadu.

Međutim, nije sve tako sjajno. Odbrana 1 na 1 je na momente prilično loša, mada se preuzimanja relativno dobro rade. Sam skok nije loš, ali je protv Francuske zagrađivanje bilo katastrofalno. Šut nas za sada dobro služi, ali se plašim šta će biti kad stane.

Mislim da sledeća, po mom mišljenju naša najlepša akcija na EuroBasketu, prilično dobro oslikava snagu Srbije:

Šta donosi druga faza 

Novu grupu E čine: Francuska, Srbija, Španija, Turska, Litvanija i Nemačka. U ovakvoj konfiguraciji, gde svako svakoga može da pobedi, svaki naredni meč je teži i važniji od prethodnog. Naša reprezentacija startuje protiv Litvanije, prvog dana. Bojim se da će, ako izgubi, šanse za prolaz dalje biti jako male.

Ako Srbija prođe ovu fazu, šanse za medalju će biti mnogo realnije. Pogotovo ako se pogleda koji timovi čine grupu F: Makedonija, Rusija, Slovenija, Grčka, Gruzija i Finska. Pitam se, da se jedna od ovih reprezentacija našla na mestu naše, da li bi prošla u drugu fazu? Možda i bi, ali vrlo teško.

Neću predviđati ništa konkretno, ne smem. Jasno je da će sitnice odlučivati. Da imamo igrače koji mogu da reše meč – imamo. Šta će oni uraditi – videćemo. Neka im je sa srećom.

Advertisements

Oznake:, , ,

About Boris Milosevic

borismilosevic.com You can follow @borismilosevic, connect on linkedin, or friend on facebook.

2 responses to “Završena prva faza EuroBasketa, sledi druga”

  1. Damir Petkovski says :

    Jedino što me plaši u vezi naših košarkaša je da im se ne desi psihološki pad. Posle onakvog poraza od Francuske ukoliko bi smo izgubili od Litvanije koja će imati veliku podršku publike, došli bi smo u situaciju da protiv Španaca i Turaka jurimo pobedu. Pobediti Špance nije nimalo lako, a sa Turcima će biti krljanje svakako zbog rivaliteta sa svetskog prvenstva.
    Dakle, ako pobedimo Litvance, biće mnogo mnogo lakše jer bi smo praktično imali četvrtfinale u svojim rukama.

Komentariši

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s