Prikaz trougaonog napada i kako ga koriste LA Lakersi

eBook, trougaoni napad Los Angeles Lakersa

eBook, trougaoni napad Los Angeles Lakersa

Trougaoni napad (en. triangle offense) je intuitivno uveo Sam Barry, krajem 40ih. Međutim, prva asocijacija na ovu ofanzivnu akciju je Phil Jackson, legendarni trener LA Lakersa. On je postavljanje trouglova u napadu doveo na najviši nivo (onaj na kome je sada).

Iako sam, načelno, zagovornik evropske košarkaške škole, ovo je tipična NBA taktika i kao takvu ju je jedino moguće prikazati.

Na početku još valja napomenuti da je ovo samo objašnjenje ideje, osnovnih tehničkih pojmova i par varijanti izvođenja. Trougaoni napad je vrlo korišćen, kako u NBA, tako u Americi generalno. Kao takav ima dosta varijateta i kombinacija (link slike).

Šta je trougaoni napad i kako se igra

Osnova sistema je pravougli trougao, čiji jedan krak ide uz čeonu liniju, paralelno sa istom. Čine ga centar (stoji na niskom postu) i bek (stoji u uglu). Krilni igrač tada može uzimati dva položaja, u zavisnosti šta se želi postići:

 • frontalno prema košu, gde teme pravog ugla trougla zauzima centar. Tada je centar stub igre i akcije kreću od njega ili za njega,
 • levo/desno u odnosu na koš, gde prav ugao trougla zauzima bek. Ključ napada je u uglu, iz koga se polazi i u kome se neretko završava (šutem naravno).

Ovako postavljeni, svaki od trojice može uputiti pas ka preostaloj dvojici, igrati jedan na jedan ili šutnuti. Trouglom se postiže veliki razmak između igrača, ali i bar jedan otvoren pas. Odlična je podloga za kreiranje složenijih akcija, što mu je i najvažnija funkcija.

Ako trougao posmatramo kao osnovu, centar se (na primer) može spustiti ka uglu i povući svog igrača za sobom. Tada:

 • otvara krilnom igraču više prostora pod samim košem, za prodor ili spuštanje na post,
 • sa bekom igra pick and roll ili pick and slip, čime vara svog čuvara i vraća se nazad (razlika je samo da li pre ili nakon što bek prođe pored njega),
 • ako je protivnik ostao dole (pod košem) igra pick and pop i ostaje sam u uglu, te ima otvoren šut.

 

U poslednjoj varijanti, gde centar ostaje u uglu, krilo se često spusti pod koš, dok bek ide na njegovo mesto. Time se ceo sistem pomeri za po jedno mesto. Šta je cilj? Protivnici često umeju da pogreše u odbrani, da loše preuzmu. Najčešće se iz takvog pomeranja stvaraju mis – meč situacije, gde bek ima daleko sporijeg centra protiv sebe, ili krilo ostane sa za glavu nižim bekom pod košem.

Ovih nekoliko siutuacija se kreira nakon samo jedne kretnje i jednog bloka! Ako igrači krenu više da trče, broj kombinacija eksponencijalno raste. I opet, to je samo kada je u pitanju jedan trougao. Kada se u igru uključe i preostala dvojica, mogu se praviti novi trouglovi, menjati napadi i kombinovati do mile volje.

Razlozi protiv? Vrlo je jednostavno, sve što sam naveo se može posmatrati na dva načina: kao prednost ili kao nedostatak. Na primer, neki treneri su razvili teoriju kako je loše da centar ostane zarobljen u ćošku, čime sve prethodno rečeno pada u vodu.

Smatram da bi bilo interesantno prvo pogledati jendo matematičko objašnjenje trougaonog napada:

Napad „jednakostraničnog trougla“ 

Prva hibridna varijanta, moguće je videti na prethodnom snimku. Najčešće se kreira kao drugi trougao, ako je prvi dobro branjen. Centar sa svog mesta šalje loptu na drugu stranu, a zatim postavlja blok za nekog od preostale dvojice iz prethodnog trougla. Cilj je otvoriti put ispod koša, kako bi bek ili krilo prešli na drugu stranu i tamo formirali novi trougao.

U tom novom trouglu su obično dvojica igrača van perimetra, dok je jedan unutar (on je i ključ ove postavke). Raspoređeni su, kako i samo ime kaže, tako da formiraju jednakostranični trougao.

Mogućnosti:

 • igrač koji je došao može odmah otvoriti prostor nekome od dvojice spolja da uđu pod koš,
 • može se odigrati zamena mesta za po jedan, iz koje taj isti ima šut sa distance ili poludistance,
 • može se iskoristiti loše pregrupisavanje u odbrani i lopta vratiti nazad, gde bek i centar sada imaju više prostora za igru,
 • dalje varijante su nebrojane, moguće je praviti nove i nove trouglove.

*Opterećena i neopterećena strana 

Pojmovi bitni za razumevanje narednog snimka. U ovoj varijanti, pod opterećenom stranom se podrazumeva ona na kojoj se nalazi trougao. Ako se jedan igrač iz trougla premesti na drugu stranu, a lopta ostane na prvoj, to je i dalje opterećena strana (tako kažu NBA pravila).

A sada, kako to rade LA Lakersi:

Na snimku se nalazi mnogo toga što nije opisano, ali smatram da je ovo dovoljno (priča plus snimci) da se razume trougaoni napad. Obratiti pažnju na Gasola, koji je ključ velike uspešnosti njihovih trouglova.

Oznake:, , , , ,

About Boris Milosevic

borismilosevic.com You can follow @borismilosevic, connect on linkedin, or friend on facebook.

8 responses to “Prikaz trougaonog napada i kako ga koriste LA Lakersi”

 1. Branko says :

  jako prosta stvar koja jako slozeno izgleda:)

 2. Boris Milosevic says :

  Shvaticu ovo kao pohvalu teksta. 🙂

 3. ivan says :

  odlican tekst i lepo potkrepljen videom……… pohvala za blog

 4. Marko says :

  Ne shvatam bas ovu stvar

 5. najbolji says :

  ni meni nije najjasnija ali dobro

 6. profa says :

  Ako nije jasno onom koji piše – neće biti ni onima koji čitaju.

 7. Boris Milosevic says :

  Niti jedan tekst, koliko god dobar i dug bio, nije dovoljan da bi se nesto u potpunosri razumelo. Mislim da sam dao dovoljno materijala za one koje ovo zaista zanima, da uce dalje.

  @profa Ostavite jos neki trol komentar na blogu, slobodno 🙂

 8. kerberama says :

  odlicno 🙂 , samo naprijed i još akcija daj

Komentariši

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s