Indeks uspešnosti kao najrelevantniji statistički element

Voleli je ili ne, statistika je bitan deo košarke. Njen osnovni zadatak je da ukaže na elemente koji se po nečemu razlikuju, da izdvoji bitno od nebitnog. Jasno da ju je neophodno koristiti u analizi i davanju komentara/prognoza. Bez statistike se priča svodi na nagađanja i procenu, najčešće pogrešnu.

Sa druge strane, gomila je onih koji košarku (ali i sport u globalu) posmatraju isključivo kroz statistiku. Pogrešno, dosadno, glupo, nazovite to kako želite, zaključak je isti.

„Pa evo, ako meni ne verujete, pogledajte statistiku. Statistika nikada ne laže!“ – Svetislav Pešić, na konferenciji za štampu

Obožavam ovu bahatu Pešićevu izjavu, daje dobru temu za razmišljanje. Sa jedne strane je moguće reći: ako je igrač ubacio 20 poena, ne znači to da je dobro odigrao meč. Mogao je on te šuteve stavljati uz procenat 30, što je loše, a izjava postaje besmislena. Ali, da li je tako!? Pa i 30% iz igre je statistički podatak, ne?

Statističke kategorije, same po sebi, ne znače mnogo. U nekim varijantama se može reći i da ne znače ništa. Međutim, kada se kombinuju i posmatraju kao celina, moguće je dobiti relativno jasnu sliku. Indeks uspešnosti je tu kao suma sumarum svega što je igrač uradio na utakmici, prikazano u brojkama.

Kako se računa indeks uspešnosti (korisnosti)

Prvo se sabiraju:

 • postignuti poeni
 • skokovi (u napadu i odbrani)
 • asistencije
 • ukradene lopte
 • blokade
 • iznuđeni faulovi (faul napravljen na igraču kome se računa indeks)

Zatim se, od tako dobijenog zbira, oduzimaju:

 • promašaji
 • izgubljene lopte
 • napravljeni faulovi

Konačno rešenje ovog jednostavnog matematičkog procesa naziva se indeks uspešnosti. Negde se još dodatno oduzimaju primljene blokade. Tačnije, ako je igrač promašio šut zbog toga što je „popio bananu“, ne dobija -1 nego -2. Napominjem da je ovo redak slučaj.

Kako ga koristiti 

[činjenica] Ni jedan broj ne može zameniti utisak koji igrač ostavlja tokom gledanja utakmice. Ovo nije izuzetak. Ipak, indeks uspešnosti je jedini podatak koji sam po sebi može nešto da znači. Naravno, bez uvida u ostalu statistiku, nije mnogo od koristi u nekoj dubljoj analizi.

Ako se setite igrača sa početka, koji je ubacio 20 poena, mi zapravo ne znamo ništa o njemu. Koliko je trošio lopte, da li je bio konstantan, da li se ispucavao itd. Kada se sazna da mu je procenta šuta bio 30, odmah se može osuti paljba, kako previše troši lopte i šteti timu. No, ni to nije nužno loše. Šta ako je šutnuo 1/14 u prve tri četvrtine, a zatim 6/6 u poslednjoj? Šta ako je njegovo razigravanje donelo pobedu timu? To malo menja stvari.

Ok, na šta ciljam? Ako se kaže da je igrač dobro odigrao meč, pa se uz to doda da je imao indeks 24, rečeno je nešto. Opet nije mnogo, ali je nešto. Nepobitna je činjenica da je 20+ indeksnih poena jednako dobroj igri.

Nadovezujući se na prethodno, nameće se pitanje: da li MVP (Most Valuable Player) treba/mora biti igrač sa najvećim indeksom uspešnosti? Ne! Jeste praksa kada je jedna utakmica u pitanju, ali i od toga se često odstupi.

Varijacija u ovom segmentu su igrači zadatka (primer Petar Božić). Oni obično imaju negativan indeksni skor, ili pak vrlo mršav. Razlog za to je (relativno) nemanje slobode u igri, već su stvari koje rade tačno određene. To su najčešće: čuvanje određenih protivnika, pravljenje blokova, razbijanje akcija po svaku cenu itd.

Oznake:, , , ,

About Boris Milosevic

borismilosevic.com You can follow @borismilosevic, connect on linkedin, or friend on facebook.

3 responses to “Indeks uspešnosti kao najrelevantniji statistički element”

 1. Milos says :

  Kako se racuna indeks korisnosti?

Komentariši

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s