Psihologija ofanzivnog skoka

Borbeni Joakim Noah

Prvo pitanje koje se postavlja je: kako kategorizovati skok u napadu? Tehnički sledi nakon promašenog šuta, tj. neuspešne akcije. Posmatrajući iz tog ugla, ne spada u ofanzivne akcije. Međutim, ofanzivni skok je takođe nešto što se priprema i uigrava. Kod nekih trenera manje, kod nekih više, ali generalno poseduje elemente napada.

Najbolje je posmatrati ga ne kao zasebnu, već kao deo neke druge akcije. Kao što blok (pick ili screan) sam za sebe nije ništa, ali jeste deo pick and rolla, pick and popa i slično. Tako skok u napadu prati šut (na nivou igrača, skakač prati šutera) i može biti njegov bitan deo.

Osnovne prednosti ofanzivnog skoka su ispravljanje grešaka i „kupovina“ vremena. Nakon promašenog šuta, bližeg ili daljeg, igrač pod košem hvata loptu i sat se vraća na 24 sekunde. On može da odmah napadne koš, ili da loptu iznese napolje iz reketa, te da se kreira nov napad. U praksi se nakon promašaja šuta iz reketa češće odmah napada koš, dok se nakon promašenih trojki lopta vadi iz reketa. Ovo je generalizovano, nije strogo definisano.

Problem napadanja koša odmah nakon skoka je izražen ako je loptu pokupio onaj koji je šutnuo. Zašto? Svaki promašaj, ma koliko beznačajan bio, u igraču (tačnije čoveku u njemu) budi nesigurnost. Malu, beznačajnu, podsvesnu, ali je sumnja u naredni šut prisutna. Naročito ako se sve dešava u delićima sekunde, a dešava se!

No, postoje i oni koji taj problem okreću na svoju stranu i mesto kao slabost, koriste ga kao prednost (primer je bio Dejan Tomašević). Kako? Sve se rešava u glavi. Posmatrajući sebe očima protivnika: koji je njegov najveći strah? (odgovorite sami) Dakle, i on ima problem, koji se sa vremenom samo povećava. Pored vremena, obratimo sada pažnju na reč strah. Skokom u napadu pokazuje se odlučnost, borba, pokazuju se zubi. A to strah produbljuje.

„Jedva smo odbranili, sad moramo opet. A on je sigurniji u sebe nakon ovog skoka. Biće teže.“ – razmišljanje odbrambenog igrača

Napadanjem koša odmah koristi se energija skoka, ali se izvlačenjem lopte napolje dobija prednost na duže staze, protivnik se „kiseli“ (metodologija Duška Vujoševića). Ovu odluku donose isključivo igrači, dok trener samo daje nacrt ideje.

Kako skok utiče ne šut

Moj stav je da najveću prednost na psihološkom planu, nakon ofanzivnog skoka, ne dobijaju centri već – šuteri. Ako je bek jednom promašio šut, pa je ta lopta pokupljena; pa je promašio i drugi put, pa je neko opet pokupio loptu; pitanje glasi: o čemu on razmišlja treći put? Tada ne razmišlja, tada veruje u šut jer veruje da, čak i ako „uprska„, neko dole stoji za njega.

Teorija govori o tome kako šutevi krenu, kad – tad u toku meča. Tim će dakle nadoknaditi zaostatak (opciono) i ući će u određeni egal. Tehnički, skok rešava problem sa lošim loptama, koje su uvod u dobru seriju. Psihološki, skok skraćuje „posni“ period i smanjuje njegove posledice.

U globalu, ofanizivni skok sam po sebi ne donosi mnogo. On je samo inicijalna kapisla da se desi nešto dobro, da se promeni nepovoljan tok meča. Ali on ne može rešiti ništa, potrebni su poeni. Ono što potpisujem je: šut bez skoka je neodrživ i nedovoljan.

Oznake:, , , , , ,

About Boris Milosevic

borismilosevic.com You can follow @borismilosevic, connect on linkedin, or friend on facebook.

5 responses to “Psihologija ofanzivnog skoka”

 1. Shovlja says :

  Pozdrav!
  Svratih samo da kažem da mi se blog jako sviđa i uživam u čitanju ovih tekstova! Košarkom se ne bavim, a kako i da se bavim kad sam visoka „metar i sloj prašine“ :)))) , ali volim da gledam i pratim onoliko koliko me u određenim trenucima interesuje. Ne pratim rezultate, stanje na tabelama itd. , ali košarku kao sport jako volim, pa sad, valjda se i to negde računa.
  Btw, na kompjuteru kad igram – razbijam. 😀

  Sve najbolje u daljem radu!

 2. Tijana says :

  odlicni su Vam tekstovi!

 3. Marko says :

  Dobri su vam tekstovi iako se kosarkom bavim samo cetri godine ovo mi pomaze da
  poboljsam svoju igru (dao sam 30 poena u finalu kupa pomocu ofanzivnog skoka)

 4. Pedja says :

  Sjajan blog druze.Samo tako nastavi.

 5. srpski porno says :

  da li bi prodao ovaj blog?

Komentariši

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s